DOGAĐANJA

1. Izložba posvećena majčinstvu

25. siječnja u prostorima knjižare Knjiguljice u organizaciji naše  udruge postavljena je izložba fotografija posvećena majčinstvu. Izloženo je dvanaest fotografija majki na različitim prepoznatljivim lokacijama grada Karlovca. Najnježnije trenutke zabilježila je poznata fotografkinja Marina Kosina čiji je rad uglavnom posvećen najmlađima i obiteljima. Fotografije su namjenjene rodilištu OB Karlovac (čeka se odobrenje). Za ostvarenje ovog projekta zahvaljujemo tvrtki Formasana d.o.o. (Mustela) bez koje ovaj prekrasan događaj ne bi bio ostvaren.

Članak – Trend.com

2. Radionica kukičanja u svrhu promocije dojenja

U ožujku smo se dobro zabavljali i učinili mali korak za promociju dojenja u našoj zajednici. Majke, bake, tete i prijateljice izrađivale su kapice za dojenčad koje simboliziraju dojku. Zahvaljujemo tvornici „Unitas“ na donaciji pamučnog konca i svim učesnicama na radionici. Kapice su poklonjene svima koji žele u zajednici promovirati dojenje.

Majčino mlijeko je najbolji izbor. Edukacijom svih članova obitelji i šire zajednice, osnaživanjem žena i partnera moguće je utjecati i povećati stopu dojenja. Akcija se nastavlja i dalje. Želite li kapicu za Vaše dijete javite se!

3.  1. Festival zdravlja Karlovačke županije

Od 06.- 08.04.2018. održan je 1. Festival zdravlja Karlovačke županije u hotelu Korana Srakovčić, Karlovac u organizaciji Uduge Karika i SIT, obrta za poslovne usluge. Na taj način obilježen je Svjetski dan zdravlja. Cilj festivala je zainteresirati građane za zdrave stilove života, povezati zdravstvene stručnjake i laike, educirati zdravstvene djelatnike i građane, zabaviti se i slaviti zdravlje.

Uvodni dan održan je u Duga Resi 06.04.2018. 1. Festival zdravlja svečano je otvorila 07.04. prof. Ana Stavljenić Rukavina. Uvodne govore su održali gdin. Predrag Korać, pročelnik Ureda za zdravstvo KŽ, gđa Andeja Navijalić, dogradonačelnica i predsjednik Županijske komore HGK, gdin. Zlatko Kuzman.

U sklopu festivala održan je „Simpozij o prevenciji i ranoj intervenciji“ bodovan od Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komora medicinskih sestara i Hrvatske komore primalja.Na simpoziju su predavali zdravstveni stručnjaci iz različitih područja: dr Aleksandar Džakula,dr Livia Puljak, dr Hermina Milčić, dr Dragan Božičević, dr Vesna Rossmann,prof. v.š. Bojan Matijević, bacc. med. techn. Marija Hegeduš i Silvija Lončar, prof. logopedije Dubravka Prpić, dipl. physioth. Ivana Štedul i mag.med. techn. Željka Cindrić. Za građane je organiziran bogat zabavni program uz sudjelovanje velikog broja sportskih udruga i predavanja iz područja psihologije ( prof. Mirjana Belavić) , te predavanje o prehrani sportaša (prof. Bojan Matijević, Veleučilište Karlovac).

Održana je i promocija knjige „Šest milimetara“ Josipe Pavičić Berardini.

Posjetitelji su na izlagačkom dijelu mogli razgledati i kupiti široku paletu zdravih proizvoda. Ponuđene su raznovrsni prehrambeni proizvodi, kozmetika i zdravstveno osiguranje različitih osiguravajućih kuća.

Udruga Roda je organizirala besplatan pregled autosjedalica. Knjižara „Knjiguljica“ i Naklada Šumek su se pobrinuli da najmlađim posjetiteljima na zabavan način prenesu poruku o važnosti očuvanja zdravlja.

Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac je provelo akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi.

Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije demonstrirao je upotrebu vanjskog defibrilatora za građane.

U zabavnom programu su sudjelovali: Udruga za ples i rekreaciju River Dance Karlovac, Folklorna družina Vuge, Karlovačke mažoretkinje, Blanka Casablanca, TaeKwonDo klub Prana, Sekcija nordijskog hodanja Matice umirovljenika Karlovac, Chorus Carlostadien Karlovac, Bob Milan, Tomica Jambrošić, Karate klub Karlovac 1969, Dječji orkestar Karlovačkog tamburaškog orkestra, Kinezis fitness centar.

Donatori, sponzori i pokrovitelji ovog događaja su: Hrvatska gospodarska komora, Karlovačka županija, Grad Karlovac, Ilsad d.o.o., Strijelac d.o.o., Comel Karlovac, Valek cipele, Bioplod d.o.o., Stoma medical d.o.o., Lindbergh grupa, Turistička zajednica grada Karlovca, Radio Mrežnica, Prvi Karlovački, Trend TV i Trend radio, Trend portal, Grad Duga Resa, Milivoj Medven, Mini tiskara Belanek iz Ozlja, Adrialab, Lola Ribar, Abbott laboratories, Dukat.

Veliko hvala našim volonterima Robertu, Vlatki, Neni, Mariji, Mariju, Maši, Antoniju, Draženu i Ivanu.

Hvala Tally Rayne Adams na kompletnom vizualnom identitetu i svim grafičkim pripremama.

Festival zdravlja održavat će se svake godine uz Svjetski dan zdravlja, a više o Festivalu možete saznati ovdje.

Članak iz medija

4. Zdravi zubi- sretna djeca

11.04.2018 održano je predavanje na temu „ Zdravi zubi- sretna djeca“. Na pitanja o higijeni, oralnom zdravlju, prvom pregledu stomatologa, dojenju i razvoju čeljusti, upalnim bolestima usne šupljine, denticiji odgovorila je naša članica Iva Milčić, dr. med. dent. Nekoliko dana prije predavanja Iva je uz prof. Anu Stavljenić Rukavina govorila o važnosti prevencije karijesa na izložbi dječjih radova posvećenih oralnom zdravlju u Gradskoj knjižnici Karlovac.

Članak iz medija

5. Disciplina- pogled iznutra

15.05. 2018. Prof. psihologije Mirjana Belavić održala je radionicu „ Disciplina-pogled iznutra“. Što je diciplina i kako ju postići? Je li autoritet jedino po čemu se poznaje dobar roditelj? Kako biti dosljedan i autentičan u odgoju? Što želimo naučiti djecu i što znače pogreške koje pritom činimo?

U opuštenoj i zanimljivoj radionici roditelji su dobili nova saznanja. Naša Mirjana nam priprema još puno zanimljivih radionica za koje se kontinuirano educira.

Cilj nam je otvoriti psihološko savjetovalište za individualno i grupno savjetovanje roditelja.

6. Emocionalna stanja žene tijekom trudnoće i nakon poroda

18.06. 2018. održano je predavanje o emocionalnom stanju žena u trudnoći i babinjama. Predavanje su održali Tanja Kralj, prvostupnica sestrinstva i Igor Salopek, dr. med., specijalizant psihijatrije. Što se događa sa emocijama u trudnoći i nakon poroda, kako razlikovati tugu od depresije, kad potražiti stručnu pomoć? Što je okidač? Kako doživljaj samog porođaja može utjecati na emocionalno stanje žene? Potrebno je više govoriti o ovom problemu, pružiti bolju podršku ženama u vulnerabilnim razdobljima života. Često problem eskalira pa pomoć nije pravodobna jer stanje nije prepoznato ili je ignorirano od okoline.

7. Međugeneracijski razgovori o roditeljstvu

U suradnji sa Družionicom ostvarili smo lijepo druženje majki svih generacija. Poneke su već bake, a neke tek trudnice. Koliko se razlikuju smjernice o dojenju i njezi djeteta, kakvi su uvjeti bili nekad i danas? Razvila se zanimljiva rasprava i potreba za suradnjom. Druženje starijih osoba sa djecom ima pozitivan učinak na zdravlje i raspoloženje, a mlađe generacije uvijek mogu čuti pokoji dobar, stari savjet. Suradnju nastavljamo i dalje…

8. Svjetski tjedan dojenja

Udruga Karika je druženjem u prirodi uz Koranu obilježila Svjetski tjedan dojenja.Ovogodišnja tema je „Dojenje- temelj života“, a cilj je prevencija malnutricije u svim oblicima, sigurnost hrane i prekid lanca siromaštva.Vrijeme smo proveli u ugodnim razgovorima i usvajanju novih znanja bitnih za kvalitetniji razvoj naših najmlađih. Ivana Štedul dipl. pyisioth. nas je uvela u svijet rane stimulacije, Krešimir Profozić, prof. kineziologije pokušao od beba napraviti plivače, a dr

Barbara Golubić Božić, pedijatar savjetovala o svemu što je prisutne interesiralo. Neprocjenjivo je druženje u prirodi i neposredni kontakti roditelja sa stručnjacima u neformalnim uvjetima.

Iz medija: https://trend.com.hr/2018/08/02/svjetski-tjedan-dojenja-obiljezen-na-foginovom-kupalistu/?fbclid=IwAR1FujtBpTNXeI66JIOgF66lPiJKUL3ZcDDOaBc8BUJuPqZkm6SBPpfBmyo

9. Dodaci prehrani tijekom trudnoće i dojenja

Trudnoća i dojenje su razdoblja kad se ženama preporučuju različiti dodaci prehrani kako bi osnažile svoje zdravlje za dodatne napore.
Koji proizvod odabrati, kada ga koristiti, a kada ne, u koje doba dana, s kojim lijekovima idu “pod ruku”, a sa kojima nikako ne, koliko dugo…?

Predavanje je održala mr.sc Dahna Arbanas, mag. pharm i odgovorila na sva pitanja prisutnih. Cilj nam je u neposrednom i neformalnom kontaktu pružiti stručne informacije budućim roditeljima i osnažiti ih za uloge koje ih očekuju.

10. Međunarodni dan starijih osoba

Udruga Karika je obilježila Međunarodni dan starijih osoba Stručnim skupom i druženjem u Hotelu Korana Srakovčić. Postajemo sve starije društvo i trebamo razvijati različite programe kako bi omogućili aktivno strenje. Učenje i druženje imaju pozitivan učinak na starije osobe.a informatička pismenost, edukacija o očuvanju zdravlja, fizička aktivnost, ples, pjesma čine njihov život bogatijim.

Dan je započeo šetnjom sa članovima Sekcije nordijskog hodanja Matice umirovljenika Karlovac.Nakon šetnje održana su predavanja za starije osobe , udomitelje starijih osoba, vlasnike obiteljskih domova i stručnjake iz područja zdravstve i socijalne skrbi. Predavanja su održali prof. Ana Stavljenić- Rukavina dr.sc.dr.med., Igor Salopek ,dr.med., voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja, mr.sc. Dahna Arbanas,univ.mag.pharm., Marina Bubaš, dipl.soc.rad., Višnja Mihalić- Mikuljan,dr.med. sub.spec.internist gastroenterolog,Borna Bubaš,bacc.med.techn.

Nakon predavanja nastavilo se druženje uz ples i tamburaški orkestar Matice umirovljenika Karlovac.

Sredstva za ovaj događaj donirao je Heineken Hrvatska putem donacijskog natječaja „Za bolji Karlovac i Karlovačku županiju“.

Iz medija:

11. Zdravi zubi, sretna djeca

Zbog velikog interesa naša Iva Milčić , dr. med. dent ponovila je u listopadu 2018. radionicu o očuvanju oralnog zdravlja djece

Iva je najsretnija što se roditelje interesira sve u vezi očuvanja zubića njohove djece i zato će periodično održavati ovu vrijednu edukaciju.

12. Atopijski dermatitis kod djece

Suhoća kože, svrbež, crvenilo i ostali nugodni simptomi bitno narušavaju kvalitetu života djeteta i čitave obitelji. Atopijski dermatitis je kronična bolest povezana sa alergijskim rinitisom i astmom. Pojavnost je u porastu, a svako liječenje zahtjeva individualni pristup.
Roditelji primjećuju periode pogoršanja i poboljšanja i povezuju ih sa postupcima koje su primjenjivali. Što je bilo učinkovito, a što nije dalo rezultata?
O atopijskom dermatitisu su govorile Barbara Golubić, dr. med.spec. pedijatar, o značaju probiotika Marija Malović, mag.nutr.clin i Vanja Muhar, dr.med. specijalizant dermatovenerologije.

13. Predavanje za udomitelje starijih osoba

Udruga udomitelja “Život s osmijehom”  i Udruga “Karika” organizirali su stručno predavanje na temu “Dekubitusa” za sve nositelje udomiteljskih obitelji za korisnike starije životne dobi, kao i za sve građane koji brinu za svoje mame, bake, dede i ostale članove obitelji koji su nepokretni, a za koje se oni kao članovi obitelji brinu. Predavanje je održano u Bubnjarcima, a predavanje su održale Marina Novaković Matanić i Valerija Žapčić.

Na samo predavanje bio je veliki odaziv, a velika aktivnost na samom predavanju ukazuje potrebu za stručnim predavanjima.

Ovo je bilo prvo predavanje koje su ove dvije udruge zajedničko organizirale, ali će uskoro uslijediti predavanja s nizom drugih tema i po ostatku Karlovačke županije.

Iz medija:

14. Suradnja sa Hrvatskom udrugom doula

Udruga Karika ostvarila je suradnju sa Hrvatskom udrugom doula i organizairala prvu radionicu o ljudskim pravima u porodu u Karlovcu.

Na radionici “Ljudska prava u porodu” trudnice imaju priliku naučiti o društvenom, emotivnom i fizičkom položaju žene u porodu u našem sustavu i kako fokus vratiti na sebe kao aktivnog sudionika rađanja.
Edukacija koja je cijelovita u informacijama o porodu, koja uključuje sve aspekte od fizionomije, preko praksi koje su znanstveno dokazano korisne do emotivnog stanja rodilje ali i njene okoline i na kraju načina komunikacije sa medicinskom i ostalom podrškom je najbolja priprema za porod. Tako osnažene žene imaju mogućnost ostvariti dobro porođajno iskustvo i ući u majčinstvo na dobrim temeljima.

15. Predbožićno druženje

Uz predblagdanski ugođaj planirali smo nove aktivnosti u 2019. godini. Naš cilj je povezivanje laika u stručnjaka u zajedničke aktivnosti kojima možemo poboljšati kvalitetu života i unaprijediti zdravlje naših sugrađana. Počinjemo pripreme za Festival zdravlja koji će se održati u travnju 2019. Festival zdravlja će okupiti veliki broj sudionika koji će svojim aktivnostima djelovati motivirajuće na usvajanje zdravih životnih stilova, omogućiti bolju suradnju ustanova i civilnih udruga, upoznati posjetitelje sa dostupnim sadržajima u zajednici i proslaviti Svjetski dan zdravlja.