DOGAĐANJA

1. Izložba posvećena majčinstvu

25. siječnja u prostorima knjižare Knjiguljice u organizaciji naše  udruge postavljena je izložba fotografija posvećena majčinstvu. Izloženo je dvanaest fotografija majki na različitim prepoznatljivim lokacijama grada Karlovca. Najnježnije trenutke zabilježila je poznata fotografkinja Marina Kosina čiji je rad uglavnom posvećen najmlađima i obiteljima. Fotografije su namjenjene rodilištu OB Karlovac (čeka se odobrenje). Za ostvarenje ovog projekta zahvaljujemo tvrtki Formasana d.o.o. (Mustela) bez koje ovaj prekrasan događaj ne bi bio ostvaren.

Članak – Trend.com 

 

2. Radionica kukičanja u svrhu promocije dojenja

U ožujku smo se dobro zabavljali i učinili mali korak za promociju dojenja u našoj zajednici. Majke, bake, tete i prijateljice izrađivale su kapice za dojenčad koje simboliziraju dojku. Zahvaljujemo tvornici „Unitas“ na donaciji pamučnog konca i svim učesnicama na radionici. Kapice su poklonjene svima koji žele u zajednici promovirati dojenje.

Majčino mlijeko je najbolji izbor. Edukacijom svih članova obitelji i šire zajednice, osnaživanjem žena i partnera moguće je utjecati i povećati stopu dojenja. Akcija se nastavlja i dalje. Želite li kapicu za Vaše dijete javite se!

 

3.  1. Festival zdravlja Karlovačke županije

Od 06.- 08.04.2018. održan je 1. Festival zdravlja Karlovačke županije u hotelu Korana Srakovčić, Karlovac u organizaciji Uduge Karika i SIT, obrta za poslovne usluge. Na taj način obilježen je Svjetski dan zdravlja. Cilj festivala je zainteresirati građane za zdrave stilove života, povezati zdravstvene stručnjake i laike, educirati zdravstvene djelatnike i građane, zabaviti se i slaviti zdravlje.

Uvodni dan održan je u Duga Resi 06.04.2018. 1. Festival zdravlja svečano je otvorila 07.04. prof. Ana Stavljenić Rukavina. Uvodne govore su održali gdin. Predrag Korać, pročelnik Ureda za zdravstvo KŽ, gđa Andeja Navijalić, dogradonačelnica i predsjednik Županijske komore HGK, gdin. Zlatko Kuzman.

U sklopu festivala održan je „Simpozij o prevenciji i ranoj intervenciji“ bodovan od Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komora medicinskih sestara i Hrvatske komore primalja.Na simpoziju su predavali zdravstveni stručnjaci iz različitih područja: dr Aleksandar Džakula,dr Livia Puljak, dr Hermina Milčić, dr Dragan Božičević, dr Vesna Rossmann,prof. v.š. Bojan Matijević, bacc. med. techn. Marija Hegeduš i Silvija Lončar, prof. logopedije Dubravka Prpić, dipl. physioth. Ivana Štedul i mag.med. techn. Željka Cindrić. Za građane je organiziran bogat zabavni program uz sudjelovanje velikog broja sportskih udruga i predavanja iz područja psihologije ( prof. Mirjana Belavić) , te predavanje o prehrani sportaša (prof. Bojan Matijević, Veleučilište Karlovac).

Održana je i promocija knjige „Šest milimetara“ Josipe Pavičić Berardini.

Posjetitelji su na izlagačkom dijelu mogli razgledati i kupiti široku paletu zdravih proizvoda. Ponuđene su raznovrsni prehrambeni proizvodi, kozmetika i zdravstveno osiguranje različitih osiguravajućih kuća.

Udruga Roda je organizirala besplatan pregled autosjedalica. Knjižara „Knjiguljica“ i Naklada Šumek su se pobrinuli da najmlađim posjetiteljima na zabavan način prenesu poruku o važnosti očuvanja zdravlja.

Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac je provelo akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi.

Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije demonstrirao je upotrebu vanjskog defibrilatora za građane.

U zabavnom programu su sudjelovali: Udruga za ples i rekreaciju River Dance Karlovac, Folklorna družina Vuge, Karlovačke mažoretkinje, Blanka Casablanca, TaeKwonDo klub Prana, Sekcija nordijskog hodanja Matice umirovljenika Karlovac, Chorus Carlostadien Karlovac, Bob Milan, Tomica Jambrošić, Karate klub Karlovac 1969, Dječji orkestar Karlovačkog tamburaškog orkestra, Kinezis fitness centar.

Donatori, sponzori i pokrovitelji ovog događaja su: Hrvatska gospodarska komora, Karlovačka županija, Grad Karlovac, Ilsad d.o.o., Strijelac d.o.o., Comel Karlovac, Valek cipele, Bioplod d.o.o., Stoma medical d.o.o., Lindbergh grupa, Turistička zajednica grada Karlovca, Radio Mrežnica, Prvi Karlovački, Trend TV i Trend radio, Trend portal, Grad Duga Resa, Milivoj Medven, Mini tiskara Belanek iz Ozlja, Adrialab, Lola Ribar, Abbott laboratories, Dukat.

Veliko hvala našim volonterima Robertu, Vlatki, Neni, Mariji, Mariju, Maši, Antoniju, Draženu i Ivanu.

Hvala Tally Rayne Adams na kompletnom vizualnom identitetu i svim grafičkim pripremama.

Festival zdravlja održavat će se svake godine uz Svjetski dan zdravlja, a više o Festivalu možete saznati ovdje. 

Članak iz medija

4. Zdravi zubi- sretna djeca

11.04.2018 održano je predavanje na temu „ Zdravi zubi- sretna djeca“. Na pitanja o higijeni, oralnom zdravlju, prvom pregledu stomatologa, dojenju i razvoju čeljusti, upalnim bolestima usne šupljine, denticiji odgovorila je naša članica Iva Milčić, dr. med. dent. Nekoliko dana prije predavanja Iva je uz prof. Anu Stavljenić Rukavina govorila o važnosti prevencije karijesa na izložbi dječjih radova posvećenih oralnom zdravlju u Gradskoj knjižnici Karlovac.

Članak iz medija

 

5. Disciplina- pogled iznutra

15.05. 2018. Prof. psihologije Mirjana Belavić održala je radionicu „ Disciplina-pogled iznutra“. Što je diciplina i kako ju postići? Je li autoritet jedino po čemu se poznaje dobar roditelj? Kako biti dosljedan i autentičan u odgoju? Što želimo naučiti djecu i što znače pogreške koje pritom činimo?

U opuštenoj i zanimljivoj radionici roditelji su dobili nova saznanja. Naša Mirjana nam priprema još puno zanimljivih radionica za koje se kontinuirano educira.

Cilj nam je otvoriti psihološko savjetovalište za individualno i grupno savjetovanje roditelja.

 

 

6. Emocionalna stanja žene tijekom trudnoće i nakon poroda

18.06. 2018. održano je predavanje o emocionalnom stanju žena u trudnoći i babinjama. Predavanje su održali Tanja Kralj, prvostupnica sestrinstva i Igor Salopek, dr. med., specijalizant psihijatrije. Što se događa sa emocijama u trudnoći i nakon poroda, kako razlikovati tugu od depresije, kad potražiti stručnu pomoć? Što je okidač? Kako doživljaj samog porođaja može utjecati na emocionalno stanje žene? Potrebno je više govoriti o ovom problemu, pružiti bolju podršku ženama u vulnerabilnim razdobljima života. Često problem eskalira pa pomoć nije pravodobna jer stanje nije prepoznato ili je ignorirano od okoline.

 

7. Međugeneracijski razgovori o roditeljstvu

U suradnji sa Družionicom ostvarili smo lijepo druženje majki svih generacija. Poneke su već bake, a neke tek trudnice. Koliko se razlikuju smjernice o dojenju i njezi djeteta, kakvi su uvjeti bili nekad i danas? Razvila se zanimljiva rasprava i potreba za suradnjom. Druženje starijih osoba sa djecom ima pozitivan učinak na zdravlje i raspoloženje, a mlađe generacije uvijek mogu čuti pokoji dobar, stari savjet. Suradnju nastavljamo i dalje…

 

 

 

8. Svjetski tjedan dojenja

 

Udruga Karika je druženjem u prirodi uz Koranu obilježila Svjetski tjedan dojenja.Ovogodišnja tema je „Dojenje- temelj života“, a cilj je prevencija malnutricije u svim oblicima, sigurnost hrane i prekid lanca siromaštva.Vrijeme smo proveli u ugodnim razgovorima i usvajanju novih znanja bitnih za kvalitetniji razvoj naših najmlađih. Ivana Štedul dipl. pyisioth. nas je uvela u svijet rane stimulacije, Krešimir Profozić, prof. kineziologije pokušao od beba napraviti plivače, a dr 

Barbara Golubić Božić, pedijatar savjetovala o svemu što je prisutne interesiralo. Neprocjenjivo je druženje u prirodi i neposredni kontakti roditelja sa stručnjacima u neformalnim uvjetima.

Iz medija: https://trend.com.hr/2018/08/02/svjetski-tjedan-dojenja-obiljezen-na-foginovom-kupalistu/?fbclid=IwAR1FujtBpTNXeI66JIOgF66lPiJKUL3ZcDDOaBc8BUJuPqZkm6SBPpfBmyo

 

 

9. Dodaci prehrani tijekom trudnoće i dojenja

Trudnoća i dojenje su razdoblja kad se ženama preporučuju različiti dodaci prehrani kako bi osnažile svoje zdravlje za dodatne napore.
Koji proizvod odabrati, kada ga koristiti, a kada ne, u koje doba dana, s kojim lijekovima idu “pod ruku”, a sa kojima nikako ne, koliko dugo…?

Predavanje je održala mr.sc Dahna Arbanas, mag. pharm i odgovorila na sva pitanja prisutnih. Cilj nam je u neposrednom i neformalnom kontaktu pružiti stručne informacije budućim roditeljima i osnažiti ih za uloge koje ih očekuju.

10. Međunarodni dan starijih osoba

Udruga Karika je obilježila Međunarodni dan starijih osoba Stručnim skupom i druženjem u Hotelu Korana Srakovčić. Postajemo sve starije društvo i trebamo razvijati različite programe kako bi omogućili aktivno strenje. Učenje i druženje imaju pozitivan učinak na starije osobe.a informatička pismenost, edukacija o očuvanju zdravlja, fizička aktivnost, ples, pjesma čine njihov život bogatijim.

Dan je započeo šetnjom sa članovima Sekcije nordijskog hodanja Matice umirovljenika Karlovac.Nakon šetnje održana su predavanja za starije osobe , udomitelje starijih osoba, vlasnike obiteljskih domova i stručnjake iz područja zdravstve i socijalne skrbi. Predavanja su održali prof. Ana Stavljenić- Rukavina dr.sc.dr.med., Igor Salopek ,dr.med., voditelj Integrativnog centra mentalnog zdravlja, mr.sc. Dahna Arbanas,univ.mag.pharm., Marina Bubaš, dipl.soc.rad., Višnja Mihalić- Mikuljan,dr.med. sub.spec.internist gastroenterolog,Borna Bubaš,bacc.med.techn.

Nakon predavanja nastavilo se druženje uz ples i tamburaški orkestar Matice umirovljenika Karlovac.

Sredstva za ovaj događaj donirao je Heineken Hrvatska putem donacijskog natječaja „Za bolji Karlovac i Karlovačku županiju“.

Iz medija:

https://radio-mreznica.hr/karika-na-korani-obiljezava-medunarodni-dan-starijih-osoba/?fbclid=IwAR3YZ8i8AulRhamTAf7nios-v43FhFPzaQN67RjmGeTqbRsOYpQTDnXbEfk

11. Zdravi zubi, sretna djeca

Zbog velikog interesa naša Iva Milčić , dr. med. dent ponovila je u listopadu 2018. radionicu o očuvanju oralnog zdravlja djece

Iva je najsretnija što se roditelje interesira sve u vezi očuvanja zubića njohove djece i zato će periodično održavati ovu vrijednu edukaciju.

 

 

12. Atopijski dermatitis kod djece

Suhoća kože, svrbež, crvenilo i ostali nugodni simptomi bitno narušavaju kvalitetu života djeteta i čitave obitelji. Atopijski dermatitis je kronična bolest povezana sa alergijskim rinitisom i astmom. Pojavnost je u porastu, a svako liječenje zahtjeva individualni pristup.
Roditelji primjećuju periode pogoršanja i poboljšanja i povezuju ih sa postupcima koje su primjenjivali. Što je bilo učinkovito, a što nije dalo rezultata?
O atopijskom dermatitisu su govorile Barbara Golubić, dr. med.spec. pedijatar, o značaju probiotika Marija Malović, mag.nutr.clin i Vanja Muhar, dr.med. specijalizant dermatovenerologije.

13. Predavanje za udomitelje starijih osoba

Udruga udomitelja “Život s osmijehom”  i Udruga “Karika” organizirali su stručno predavanje na temu “Dekubitusa” za sve nositelje udomiteljskih obitelji za korisnike starije životne dobi, kao i za sve građane koji brinu za svoje mame, bake, dede i ostale članove obitelji koji su nepokretni, a za koje se oni kao članovi obitelji brinu. Predavanje je održano u Bubnjarcima, a predavanje su održale Marina Novaković Matanić i Valerija Žapčić.

Na samo predavanje bio je veliki odaziv, a velika aktivnost na samom predavanju ukazuje potrebu za stručnim predavanjima.

Ovo je bilo prvo predavanje koje su ove dvije udruge zajedničko organizirale, ali će uskoro uslijediti predavanja s nizom drugih tema i po ostatku Karlovačke županije.

Iz medija:

http://karlovacki.hr/strucno-predavanje-na-temu-dekubitusa-u-bubnjarcima/?fbclid=IwAR36zwRX8bA2x1X4trLEeI7ESluQCCnWGZHGnoqYp7Ei0NkFw60BDR_hIqQ

14. Suradnja sa Hrvatskom udrugom doula

Udruga Karika ostvarila je suradnju sa Hrvatskom udrugom doula i organizairala prvu radionicu o ljudskim pravima u porodu u Karlovcu.

Na radionici “Ljudska prava u porodu” trudnice imaju priliku naučiti o društvenom, emotivnom i fizičkom položaju žene u porodu u našem sustavu i kako fokus vratiti na sebe kao aktivnog sudionika rađanja.
Edukacija koja je cijelovita u informacijama o porodu, koja uključuje sve aspekte od fizionomije, preko praksi koje su znanstveno dokazano korisne do emotivnog stanja rodilje ali i njene okoline i na kraju načina komunikacije sa medicinskom i ostalom podrškom je najbolja priprema za porod. Tako osnažene žene imaju mogućnost ostvariti dobro porođajno iskustvo i ući u majčinstvo na dobrim temeljima.

15. Predbožićno druženje

Uz predblagdanski ugođaj planirali smo nove aktivnosti u 2019. godini. Naš cilj je povezivanje laika u stručnjaka u zajedničke aktivnosti kojima možemo poboljšati kvalitetu života i unaprijediti zdravlje naših sugrađana. Počinjemo pripreme za Festival zdravlja koji će se održati u travnju 2019. Festival zdravlja će okupiti veliki broj sudionika koji će svojim aktivnostima djelovati motivirajuće na usvajanje zdravih životnih stilova, omogućiti bolju suradnju ustanova i civilnih udruga, upoznati posjetitelje sa dostupnim sadržajima u zajednici i proslaviti Svjetski dan zdravlja.

16. ODNOS RODITELJ – DIJETE: BITI DOSTUPAN KADA JE POTREBNO
22.01.2019. održano je predavanje na navedenu temu. Predavač: Asja Dubravčić
Interakcije roditelj – dijete temelj su djetetovog cjelokupnog osobnog i društvenog razvoja. Roditelj je prvi učitelj svojeg djeteta, a dijete razvija svoje vještine kroz interakciju s roditeljima. Stvaranje sigurnog i pozitivnog odnosa s roditeljem djetetu dalje predstavlja sigurnu bazu u istraživanju svijeta, razvijanju samopouzdanja i stvaranju zdravih socijalnih odnosa.

 

 

17. NUTRITIVNA POTPORA KOD SPECIFIČNIH PROBLEMA STARIJE ŽIVOTNE DOBI
Produljenjem ljudskoga vijeka, iz godine u godinu, povećava se prosječna dob bolesnika kojima je potreban neki od oblika kliničke prehrane. Većina aspekata kliničke prehrane ne razlikuje se od drugih dobnih skupina. Ipak, postoje neke ključne razlike kao što su metabolički odgovor na dohranu, posebne indikacije i kontraindikacije te ishod. U osoba starije dobi malnutricija, odnosno loš nutritivni status vodi ka krhkosti i ovisnosti pacijenta te povećava rizik komorbiditeta. Teška proteinsko-energijska malnutricija postoji u 15-38% onih koji žive u domovima za starije osobe. Iz visoke stope malnutricije u gerijatrijskoj populaciji proizlazi i povećana potreba za osiguravanjem odgovarajuće nutritivne potpore kliničkom prehranom.
Predavanje je održano 22.02.2019. u suradnji sa Družionicom za osobe treće životne dobi
Karlovac. Predavač: Marija Malović, magistra kliničkog nutricionizma

18. SVE O DOJENJU-PRAKTIČNI SAVJETI
Iako je dojenje djeteta najprirodnije što majka može činiti ipak nije i najjednostavnije.Govorili smo o polažajima dojenja, pravilnom hvatu i najčešćim poteškoćama koje se pojavljuju tijekom dojenja.Predavanje je održano 26.02.2019. u prostorijama Knjiguljice u Karlovcu.
Predavač: Valerija Žapčić

 

 

 

19. PROLAZNOST

 

Kao uvertira nadolazećeg Festivala zdravlja i simpozija “Starenje- izazovi za zdravstvo i zdravlje” udruga Karika, grupa U3 i Pub Hub organizirali su druženje u Aquatici 20.03.2019. Platforma razgovora je bila knjiga “Prolaznost” Atula Gawande. Izvrsna prilika za otvorene razgovore i razvijanje kvalitetnih suradnji!

 

 

 

 

20. UTJECAJ VJEŽBANJA NA MENTALNO ZDRAVLJE

 

Dr Igor Salopek je održao zanimljivo predavanje kao uvod u Festival zdravlja. Govorio je o važnosti tjelesne aktivnosti u očuvanju mentalnog zdravlja. Vježbanjem se ne oblikuje samo tijelo, ono je izvrstan način borbe protiv depresije. Nikada nije prerano i nikada niste prestari da počnete vježbati. Procesi koji se pokreću redovitim vježbanjem ojačat će vašu mentalnu sposobnost za suočavanje sa izazovima koji mogu ugroziti zdravlje. Predavanje je organizirano u suradnji s Kinezis Fitness centrom, a održano je 30.03.2019.

 

 

 

21. 2. Festival zdravlja Karlovačke županije
Kao uvertira u Festival održane su dvije zanimljive radionice u skladu sa vodećom temom „Starenje-izazovi za zdravstvo i zdravlje“. Prva je održana 20.03.2019. u Aquatici pod vodstvom grupe U3, Pub Hub-a i udruge Karika, a platforma razgovora je bila knjiga Atula Gawande „Prolaznost“. Sudionici različitih profila (profesori, liječnici, medicinske sestre, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici) raspravljali su i iznosili mišljenja o prolaznosti života. Vlastita proživljena iskustva, problemi u skrbi za pacijenta, socijalne prilike i slične teme su otkrile frustraciju zbog porasta problematike vezane uz starenje, gubitak samostalnosti i nemoći adekvatnog odgovora na potrebe starijih osoba.
Druga radionica je održana 27.03.2019. u Kinezis Fitness centru sa temom „Utjecaj vježbanja na mentalno zdravlje“ pod vodstvom dr Igora Salopeka , a nakon radionice je prikazana praktična upotreba trenažnih metoda pod vodstvom Igora Labusa.
Centralni dio Festivala održan je 05. i 06.04.2019.u hotelu Korana Srakovčić, a započeo je simpozijem za zdravstvene djelatnike pod nazivom „Starenje- izazovi za zdravstvo i zdravlje“ na kojem je prisustvovalo više od 120 stručnjaka. Simpozij je bodovan od Hrvatske liječničke komora, Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatske komore socijalnih radnika. Predavači simpozija su Ana Stavljenić Rukavina, Aleksandar Džakula, Dorja Vočanec, Dubravka Pezelj Duliba, Robert Likić, Nenad Bratković,Hermina Klasan Milčić, Igor Salopek, Melita Sajko,Marica Lukić i Davorka Gojak.
Za građane su održane radionice različitih tematika:
• Protuupalna/ antiinflamatorna prehrana
Nenad Bratković, Nutriklinika, magistar nutricionizma
• Odgoj – igre moći ili borba za ljubav?
Mirjana Belavić, prof. psihologije
Radionica namijenjena roditeljima
• Bebe vole papati
Iztok Jančar, Kristina Glas
Predavanje i radionica dohrane
• Život bez otpada u praksi
Anamarija Prgomet
Predavanje i radionica izrade prirodne kozmetike
• Hrana kao izvor tegoba, ali i rješenje
Danijel Zorec, Sanja Gradištanec, licencirani nutricionisti
Predavanje
• Pametna prehrana
Hrvojka Becker, inžinjer prehrambene tehnologije, nutricionist
Predavanje

Najmlađi su imali priliku učiti surađivati s zdravstvenim djelatnicima, a u „Bolnici za medvjediće“i s sa studentima „Sekcije za promicanje pravilne prehrane i zdravlja“učiti o zdravoj prehrani i suzbiti strah od liječnika.
Svi posjetitelji su mogli provjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi u akciji koju je provelo Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac.
Vege klub Chandra je priredio i podijelio 200 vegetarijanskih obroka prisutnima.
Ekipa iz udruge Roda je pregledavala autosjedalice i savjetovala roditelje o sigurnosti u prometu.
Na Festivalu zdravlja su održane i radionice o očuvanju okoliša (Aquatika), projektima Prirodoslovne škole Karlovac (nutricionisti i agroturistički tehničari), izrađivali su se se suveniri, čitalo se u „Šumekovom kutku“ i još mnogo drugih zabavnih aktivnosti.
Na izložbenom dijelu su izloženi brojni proizvodi lokalnih OPG-ova, privatnih poduzetnika i obrta koji se bave proizvodnjom zdrave hrane, kozmetike, dodacima prehrani i sl.
Festival su podržali učenici Medicinske škole Karlovac, ZZJZ projektom „Živjeti zdravo“, Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije , udruge i sportski klubovi: River dance karlovac, St Art, Sekcija nordijskog hodanja matice umirovljenika Karlovac, Super bake, Plesna sekcija POU Duga Resa,Magic Well, Fitness Of, Udruga USKA, Umjetnička organizacija Lepeza, SRK CasaBlanka, Taekwondo klub Banija Pandas, VIS Kolege, Bob Milan, Tamburaški orkestar matice umirovljenika, Dječji zbor Zorice, Karlovačke mažoretkinje, pjevački zbor Crvenog križa, Karate klub 1969., Tomica Jambrošić.
Festival je posjetilo u dva dana oko 3000 posjetelja koji su pokazali veliki interes za radionice, izložbeni asortiman i predavanja, Stoga, Festival zdravlja zaslužuje nadgradnju, proširenje sadržaja i više lokacija što je plan za slijedeći događaj koji će se održati u travnju 2020.g. Aktivnosti će početi kao najava Svjetskog dana zdravlja, a sadržajno će biti još bogatiji kako bi stanovnike naše lokalne zajednive i šire potakli na svijest o očuvanju i unapređenju zdravlja.
Slavimo zdravlje jer bez zdravlja nema kvalitetnog života!

22. ODGOJ: Igre moći ili borba za ljubav

Radionica je namijenjena roditeljima koji žele bolje razumjeti svoju djecu i sebe, kako bi bili zadovoljniji u tom odnosu održana 11.06.2019.
Radionicu je održala psihologinja Mirjana Belavić, praktičar realitetne psihoterapije

 

 

23. SVJETSKI TJEDAN DOJENJA

Svjetski tjedan dojenja obilježava se od 01.-07.kolovoza svake godine. Vodeća tema ove godine je „Osnažimoi roditelje, omogućimo dojenje“. Dojiti mogu majke, ali podrška koju mogu pružiti očevi, obitelj, poslodavci i zajednica neprocjenjivo je važna za uspješnost dojenja.
Udruga Karika je 2019. godine organizirala edukativno druženje u prirodi. Upoznavali smo se, zabavljali i dobili vrijedne informacije za umanjenje poteškoća kod dojenja.
S nama su bili:
Dr.sc. Slavica Žeger, kineziolog, voditeljica Panda Prenatal programa nas je uvela u svijet vježbanja tijekom trudnoće i nakon poroda.

Doula Anita Budak koja je pokazalai kako doula može pomoći u pripremi, tijekom i nakon poroda..
Medicinska sestra i psiholog su savjetovali o dojenju i suočavanju sa krizama u početnim danima roditeljstva.
Pozvane gošće su bile pedijatrica Barbara Golubić i dr Jelena Dimnjaković, osnivačica Lactonline. Lactonline vam pomaže kroz blog tekstove, online edukacije o dojenju te individualno savjetovanje.
Aktivnosti su se odvijajle u okviru projekta „Znam- siguran sam“ sa potporom Karlovačke županije.
Pozvane su trudnice, mame, tate, tetke, bake, prijateljice, kume….

 

 

 

24. PROJEKT “STRUČNA POMOĆ RODITELJIMA S INVALIDITETOM”
U partnerstvu sa Udrugom osoba s invaliditetom Karlovačke županije proveli smo projekt osnaživanja roditeljstva kroz predavanja i telefonsko savjetovanje korisnika.
Osobe s invaliditetom su svakodnevno izložene preprekama i diskriminaciji koja značajno utječe na razinu stresa i mentalno zdravlje.
Mentalno zdravlje podrazumijeva zadovoljstvo, sposobnost stvaranja i održavanja prijateljstva i obitelji, produktivnost na radnom mjestu i učinkovito suočavanje sa životnim nedaćama i strahovima te je samo po sebi razumljivo koliko osobama s invaliditetom treba više energije i volje da navedeno ostvare. Na očuvanje mentalnog zdravlja utječe rad, druženje s prijateljima, uključenost u društvene aktivnosti, boravak na svježem zraku, kvalitetna prehrana, duhovnost…
Majčinstvo i reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom zahtjeva specifičnu podršku koja često izostaje i ovisi o raspoloživosti članova obitelji.
Žene s invaliditetom predstavljaju najranjiviju skupinu koja se suočava sa ograničenjima u provođenju preventivnih pregleda i u ostvarivanju majčinstva zbog izostanka podrške, arhitetktonskih barijera, neadekvatne tehničke opremljenosti i nedostatne informiranosti korisnica.
Jedan od bitnih čimbenika očuvanja zdravlja je kvalitetna prehrana.O važnosti zdrave prehrane predavanja je održala magistra kliničkog nutricioniza, a interes je bio toliki da je održano još jedno dodatno predavanje o prehrambenim vlaknima.
Sredstva za provedbu projekta je osigurala tvrtka Inkasator d.o.o., Karlovac

 

 

25. PROJEKT „ZNAM-SIGURAN SAM“
Projekt se proveo zahvaljujući sredstvima Karlovačke županije, a cilj je jačanje roditeljskih kompetencija kroz edukativna predavanja i druženja.
Organizirana su predavanja na teme koje se odnose na sigurnost djeteta, edukacija o dojenju, zdravoj prehrani, oralnoj higijeni i razvoju djeteta.U okviru projekta su posjećene obitelji koje su imale potrebu savjetovanja medicinske sestre, nutricioniste, psihologa i tražile podršku u roditeljstvu.
Tiskana je i brošura koja obuhvaća teme iz projekta i navodi i ostale aktivnosti udruge.

 

Većina aktivnih udruga je orijentirana na određene bolesti, a mi se bavimo očuvanjem i unapređenjem zdravlja. Prevencija je temelj kvalitetnog života.
Kroz predavanja smo obuhvatili pojedince, udruge i ustanove koje u svom radu imaju potrebu za dobivanjem kvalitetnih sadržaja i savjetovanja.

 

Predavanja su održale medicinske sestre, stomatolog, magistra kliničkog nutricionizma, psiholog.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju!