Udruga Karika

Udruga Karika

Kao uvertira u Festival održane su dvije zanimljive radionice u skladu sa vodećom temom „Starenje-izazovi za zdravstvo i zdravlje“. Prva je održana 20.03.2019. u Aquatici pod vodstvom grupe U3, Pub Hub-a i udruge Karika, a platforma razgovora je bila knjiga Atula Gawande „Prolaznost“. Sudionici različitih profila (profesori, liječnici, medicinske sestre, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici) raspravljali su i iznosili mišljenja o prolaznosti života. Vlastita proživljena iskustva, problemi u skrbi za pacijenta, socijalne prilike i slične teme su otkrile frustraciju zbog porasta problematike vezane uz starenje, gubitak samostalnosti i nemoći adekvatnog odgovora na potrebe starijih osoba.
Druga radionica je održana 27.03.2019. u Kinezis Fitness centru sa temom „Utjecaj vježbanja na mentalno zdravlje“ pod vodstvom dr Igora Salopeka , a nakon radionice je prikazana praktična upotreba trenažnih metoda pod vodstvom Igora Labusa.
Centralni dio Festivala održan je 05. i 06.04.2019.u hotelu Korana Srakovčić, a započeo je simpozijem za zdravstvene djelatnike pod nazivom „Starenje- izazovi za zdravstvo i zdravlje“ na kojem je prisustvovalo više od 120 stručnjaka. Simpozij je bodovan od Hrvatske liječničke komora, Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatske komore socijalnih radnika. Predavači simpozija su Ana Stavljenić Rukavina, Aleksandar Džakula, Dorja Vočanec, Dubravka Pezelj Duliba, Robert Likić, Nenad Bratković,Hermina Klasan Milčić, Igor Salopek, Melita Sajko,Marica Lukić i Davorka Gojak.
Za građane su održane radionice različitih tematika:
• Protuupalna/ antiinflamatorna prehrana
Nenad Bratković, Nutriklinika, magistar nutricionizma
• Odgoj – igre moći ili borba za ljubav?
Mirjana Belavić, prof. psihologije
Radionica namijenjena roditeljima
• Bebe vole papati
Iztok Jančar, Kristina Glas
Predavanje i radionica dohrane
• Život bez otpada u praksi
Anamarija Prgomet
Predavanje i radionica izrade prirodne kozmetike
• Hrana kao izvor tegoba, ali i rješenje
Danijel Zorec, Sanja Gradištanec, licencirani nutricionisti
Predavanje
• Pametna prehrana
Hrvojka Becker, inžinjer prehrambene tehnologije, nutricionist
Predavanje

Najmlađi su imali priliku učiti surađivati s zdravstvenim djelatnicima, a u „Bolnici za medvjediće“i s sa studentima „Sekcije za promicanje pravilne prehrane i zdravlja“učiti o zdravoj prehrani i suzbiti strah od liječnika.
Svi posjetitelji su mogli provjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi u akciji koju je provelo Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac.
Vege klub Chandra je priredio i podijelio 200 vegetarijanskih obroka prisutnima.
Ekipa iz udruge Roda je pregledavala autosjedalice i savjetovala roditelje o sigurnosti u prometu.
Na Festivalu zdravlja su održane i radionice o očuvanju okoliša (Aquatika), projektima Prirodoslovne škole Karlovac (nutricionisti i agroturistički tehničari), izrađivali su se se suveniri, čitalo se u „Šumekovom kutku“ i još mnogo drugih zabavnih aktivnosti.
Na izložbenom dijelu su izloženi brojni proizvodi lokalnih OPG-ova, privatnih poduzetnika i obrta koji se bave proizvodnjom zdrave hrane, kozmetike, dodacima prehrani i sl.
Festival su podržali učenici Medicinske škole Karlovac, ZZJZ projektom „Živjeti zdravo“, Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije , udruge i sportski klubovi: River dance karlovac, St Art, Sekcija nordijskog hodanja matice umirovljenika Karlovac, Super bake, Plesna sekcija POU Duga Resa,Magic Well, Fitness Of, Udruga USKA, Umjetnička organizacija Lepeza, SRK CasaBlanka, Taekwondo klub Banija Pandas, VIS Kolege, Bob Milan, Tamburaški orkestar matice umirovljenika, Dječji zbor Zorice, Karlovačke mažoretkinje, pjevački zbor Crvenog križa, Karate klub 1969., Tomica Jambrošić.
Festival je posjetilo u dva dana oko 3000 posjetelja koji su pokazali veliki interes za radionice, izložbeni asortiman i predavanja, Stoga, Festival zdravlja zaslužuje nadgradnju, proširenje sadržaja i više lokacija što je plan za slijedeći događaj koji će se održati u travnju 2020.g. Aktivnosti će početi kao najava Svjetskog dana zdravlja, a sadržajno će biti još bogatiji kako bi stanovnike naše lokalne zajednive i šire potakli na svijest o očuvanju i unapređenju zdravlja.
Slavimo zdravlje jer bez zdravlja nema kvalitetnog života!