Udruga Karika

Udruga Karika

PROJEKT “STRUČNA POMOĆ RODITELJIMA S INVALIDITETOM”

U partnerstvu sa Udrugom osoba s invaliditetom Karlovačke županije proveli smo projekt osnaživanja roditeljstva kroz predavanja i telefonsko savjetovanje korisnika.
Osobe s invaliditetom su svakodnevno izložene preprekama i diskriminaciji koja značajno utječe na razinu stresa i mentalno zdravlje.
Mentalno zdravlje podrazumijeva zadovoljstvo, sposobnost stvaranja i održavanja prijateljstva i obitelji, produktivnost na radnom mjestu i učinkovito suočavanje sa životnim nedaćama i strahovima te je samo po sebi razumljivo koliko osobama s invaliditetom treba više energije i volje da navedeno ostvare. Na očuvanje mentalnog zdravlja utječe rad, druženje s prijateljima, uključenost u društvene aktivnosti, boravak na svježem zraku, kvalitetna prehrana, duhovnost…

Majčinstvo i reproduktivno zdravlje žena s invaliditetom zahtjeva specifičnu podršku koja često izostaje i ovisi o raspoloživosti članova obitelji.
Žene s invaliditetom predstavljaju najranjiviju skupinu koja se suočava sa ograničenjima u provođenju preventivnih pregleda i u ostvarivanju majčinstva zbog izostanka podrške, arhitetktonskih barijera, neadekvatne tehničke opremljenosti i nedostatne informiranosti korisnica.
Jedan od bitnih čimbenika očuvanja zdravlja je kvalitetna prehrana.O važnosti zdrave prehrane predavanja je održala magistra kliničkog nutricioniza, a interes je bio toliki da je održano još jedno dodatno predavanje o prehrambenim vlaknima.
Sredstva za provedbu projekta je osigurala tvrtka Inkasator d.o.o., Karlovac